MAT & DRYCK
IGÅR

Linssallad med pre/probiotika

Snabbfixat tillbehör Igår när jag kom hem efter en långpromenad kände jag för att hitta på ett riktigt snabbt och enkelt tillbehör till middagen. Då såg den här linssalladen dagens ljus, ett mycket lättvindigt sätt att både få i oss av nyttig prebiotika och probiotika...
https:
2 dagar sedan

Vegansk mat är här för att stanna

Allt fler börjar äta grönare och mer veganskt. Dels beror det förstås på klimatförändringarna – det som händer med vår Fortsätt läsa
https:
2 dagar sedan

Hemlagat påskgodis: Fattigmansmarsipan

Varför ska man bara göra godis till jul? Det är ju så roligt (och gott!) med hemlagat godis, så varför Fortsätt läsa
https:
2 dagar sedan

Hemlagat påskgodis: Chokladformar med russin och nötter

Julgodis, det gör vi så det står härliga till. Till påsk är det nog vanligare att vi köper godis i Fortsätt läsa
https:
2 dagar sedan

Loppispysslar…

Så här i ”karantäntider” blir det mycket matlagning här hemma. Vi handlar så lite vi kan och lagar mycket restmat Fortsätt läsa
https:
2 dagar sedan

Allt levande kommer från ägget…

Nu står påsken för dörren. Därför tycker jag det passar att skriva lite om det där med påskägg. Det finns Fortsätt läsa
https:
2 dagar sedan

11 år med LCHF och min väg till ett friskare liv

Jag 2020 Vägen till en bättre hälsa Upptäckte just i ett Facebookminne att det idag är precis 11 år sen jag började med glutenfri lågkolhydratkost à la LCHF. Dagen innan hade jag varit på en föreläsning med Annika Dahlqvist som hade blivit symtomfri i sin Fibromy...
https:
2 dagar sedan

Ratatouille – sydfransk grönsaksgryta

Ratatouille lagar jag ofta, särskilt när jag har grönsaker som börjar bli lite lätt vissna. Det finns hur många recept Fortsätt läsa
https:
2 dagar sedan

Räkor med Rhode Islandsås

Inspirerande recept Sen en tid tillbaka har jag börjat dela med mig av dagliga recept för att ge inspiration till njutbar och hälsosam mat, båda bra komponenter i måltiderna just nu. Näringstät mat behöver vi alla lite extra av idag för att stärka immunförsvaret. Id...
https:
3 dagar sedan

Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs

Påskkyckling Nu drar det sakta men säkert ihop sig till påsk, så jag kommer att dela några av mina favoriter som passar till påskhelgens middagar. Nu blir det ju en väldigt annorlunda påsk för många i år, när man inte kan åka och fira tillsammans med sina nära och kär...
https:
4 dagar sedan

Tips på smoothies till söndagsbrunchen och kokbokstävling

Bästa frukostdrinken Som du kanske sett så delar jag nu i Coronatider med mig av dagliga recept här på bloggen, för att ge inspiration till goda och näringsrika måltider. Många av oss tillbringar ju mer tid hemma i dessa dagar, så då får köksarbetet ta lite mer ti...
https:
5 dagar sedan

Baka glutenfria citronrutor till söndagskaffet

Jag bakar en hel del glutenfritt, eftersom jag gärna vill ha något i frysen att bjuda mina vänner som inte Fortsätt läsa
https:
5 dagar sedan

Hemgjord bearnaisesås

Bästa såsen En hemslagen bearnaisesås är nog bland det godaste jag vet till en grillad köttbit. Den smakar utmärkt även till grillade grönsaker och den fungerar förstås perfekt till fisk eller fågel också, eller närhelst du vill ha ett gott tillbehör. I början av mi...
https:
6 dagar sedan

Chicky Bits till helgmyset

Kycklingfilé kan man ofta hitta till bra pris – varför inte handla nedsatt filé med kort datum, till exempel? Den Fortsätt läsa
https:
6 dagar sedan

Grovt bröd i lergryta

Fortsätter lite på tema lergryta här idag – denna gång ett recept på ett grövre bröd, med grahamsmjöl och med Fortsätt läsa
https:
6 dagar sedan

Plocka fram den gamla lergrytan och baka ett gott bröd

Har du en gammal lergryta stående i något skåp i köket? Plocka fram den, för även om det inte längre Fortsätt läsa
https:
6 dagar sedan

Kycklinggratäng med smak av pizza

Allt-i-ett-gratäng Då var det fredag igen, en dag då middagen för många blivit förknippad med kyckling. Den här rätten är bra att ta till för alla som numer kokar sin egen benbuljong på kyckling efter mitt enkla recept . Det har verkligen blivit en het trend at...
https:
7 dagar sedan

Laga billigt i kristider

Det är märkligt ändå, hur allt kan förändras på kort tid. De senaste veckorna har allt fler drabbats av minskade Fortsätt läsa
https:
7 dagar sedan

Sommardrömmar om femkamp och luftgevärsskytte

Våren är här, det märks tydligt. Visst, det är fortfarande lite kyligt och vinterjackan får hänga med ett tag till, Fortsätt läsa
https:
7 dagar sedan

Min populära gulaschsoppa

Gulaschsoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson Torsdagssoppan Den här soppan var en klar favorit bland skidåkande gäster när jag jobbade på det lilla fjällhotellet Årekläppen i Åre för 30 år sen. Jag skrev sen det här receptet till min långkokbok, so...
https:
8 dagar sedan

Våffeldagen – Glutenfria mandelvåfflor och chaffles

Mandelvåfflor med äggsmör Våffeldags Idag fortsätter jag mitt dagliga delande av recept för att underlätta din vardag, många har ju lite bekymmer att hitta på vad det ska bli för mat på bordet. Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galle...
https:
8 dagar sedan

Äntligen våffeldag!

Corona or no corona – våffeldagen behöver man ju inte missa. Och det tänker jag inte göra heller – här Fortsätt läsa
https:
9 dagar sedan

Fiskgryta och min lättlagade aioli

Minne från restaurangtiden Tittade igenom gamla blogginlägg igår för att få inspiration till nya, har bestämt mig för att använda all extratid till att dela inlägg varje dag nu framöver våren. Hittade då bilden härovan, från 1993, då jag var köksmästare på Kvarterskro...
https:
10 dagar sedan

Prinskorv och gröna bönor i tomatsås

Lättlagad vardagsmat Jag kommer nu i dessa svåra tider av Corona, när många av oss tillbringar mer tid hemma, att dela med mig av den typen av mat som jag äter för att ge inspiration. Dela gärna inläggen vidare på dina sociala medier, så fler får chansen att njuta a...
https:
11 dagar sedan

Långkok passar bra för coronakarantän

Vi är många som just nu iakttar ett slags frivillig karantän, för att skydda särskilt utsatta grupper från virussmittan. De Fortsätt läsa
https:
11 dagar sedan

Muffins till söndagsbrunchen – Glutenfria, mejerifria och sockerfria

Söndagsnjutning Nu när många av oss tillbringar mer tid an vanligt inomhus så passar det extra bra att baka lite goda muffins till en lång och njutbar brunch. De här är lite lika scones i konsistensen och är fria från gluten, mjölk och socker, de blir ändå saftiga och...
https:
13 dagar sedan

Mina goda geléhallon

Nyttig njutning Idag får du tips på ett riktigt nyttigt och gott gelégodis, det här är nåt helt annat än supersöta geléhallon och sega råttor. Gelatin ger dig det hälsosamma kollagenet , hallon och lime C-vitamin och andra viktiga vitaminer, mineraler och antio...
https:
15 dagar sedan

Restaurang Kroken levererar – Om att stötta våra småförtagare

Att hjälpa varann Nu i dessa krisiga tider blev jag riktigt glad när jag såg ett inlägg från mina systerdöttrar Jessica och Martina på Restaurang Kroken i Nälden , hemma i Jämtland. Förutom att de lagar väldigt god mat på sin lunchrestaurang så har de nu också börj...
https:
15 dagar sedan

Coronavirus och lite om det där med hamstring

Bor du i Stockholm? I så fall har du säkert märkt att det har varit svårt att få tag i Fortsätt läsa
https:
15 dagar sedan

Förhandstitt på min nya kokbok

Läs mer om min kokbok på Adlibris En stor dag Igår var en av mina stoltaste och gladaste dagar, jag fick hem ett paket med bud med en förhandstitt på min kokbok ” Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv ”. En fantastisk känsla att se det färdiga res...
https:
Äldre >>
4 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
4 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
7 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
9 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
15 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
17 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
18 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
19 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
27 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
34 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
35 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
40 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
42 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
49 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
67 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
69 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
103 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
109 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
111 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https:
115 dagar sedan

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker fakti...
https:
122 dagar sedan

Glutenfritt havreknäcke – till vardag och fest

Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood...
https:
128 dagar sedan

Lesscarbs köksprylar – Riva, hacka, skiva och klippa

Lesscarbs köksprylar – Ett vanligt önskemål är att veta mer om mina köksprylar. Frågorna handlar om specifika köksprodukter, och för att samla ihop det hela och inte ha e...
https:
128 dagar sedan

Spetskål i ugn – med smör och frön

Spetskål i ugn har blivit en Instagram-boom. Jag tror aldrig jag fått så mycket kärlek på en och samma bild. Jag började nämligen med veckans kål tidigare i höstas, och det har...
https:
154 dagar sedan

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer… Mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om e...
https:
154 dagar sedan

Ugnsbakad spetskål – med parmesan och frön

Ugnsbakad spetskål är en storfavorit hemma hos oss. Skillnaden mellan vanlig kål och spetskål är att spetskålen är mjällare och mildare än vanlig kål. Jag tycker exempelvis att...
https:
160 dagar sedan

Grodda steg för steg

Grodda steg för steg, ett önskeinlägg som äntligen är klart! Jag var ju tvungen att hitta en bra groddburk, bra grejer att grodda och samla ihop alla tips jag kan komma på oc...
https:
175 dagar sedan

Hjälp mig vinna matbloggspriset

Jag är i final i matbloggspriset. Flest likes på Facebook vinner, och jag skulle behöva din hjälp. Som tack för hjälpen kommer jag att lotta ut fina priser till de som är med o...
https:
181 dagar sedan

Göra hemmagjord juice – nyttiga recept, tips och inspiration

Göra hemmagjord juice – hur gör man, vad ska man ha i? Vad gör man med resterna efter juicningen? Hur mycket ska man dricka, vilken är min favorit? Och vad har jag att sä...
https:
189 dagar sedan

Filtrera kranvatten – allt du behöver veta

Filtrera kranvatten, är det ett måste i Sverige? Jag önskar att jag på rak arm skulle kunna svara NEJ, det behövs inte, men jag är inte så säker på det? Hur ser din och din fam...
https:
209 dagar sedan

Sötpotatispommes – mums måste testas!

Sötpotatispommes – Sötpotatis Pommes frites är så gott och enkelt att göra själv. Jag älskar sötpotatispommes, och vill äta det jämt, alltid, ungefär. Haha! Men inser såk...
https:
218 dagar sedan

Sockerfri brylépudding

En guilty pleasure som jag har njutit av ibland är brylépudding i form av Ekströms sockerbomb i pulverversion som man tillagade i mikrovågsugnen. Nej, det är varken fancy e...
jillsmat.se
223 dagar sedan

Giftfri hudvårdsrutin – mina bästa tips!

Giftfri hudvårdsrutin – ett efterfrågat ämne bland dig som läser bloggen och följer mig på Instagram . Jag har ju ett gäng inlägg om detta sedan innan, men inget samla...
https:
224 dagar sedan

Förvara rädisor

Förvara rädisor, hur gör man det på ett enkelt och smidigt sätt så de inte vissnar, mjuknar och blir allmänt trista? Jo serru, det vet jag! Förvara rädisor är superlätt...
https:
240 dagar sedan

Mejerifri kokosglass med vanilj

Den här ljuvligt goda och superkrämiga kokosglassen innehåller varken några mejeriprodukter eller vanligt socker. Om du vill lyxa till det lite extra kan du servera glassen...
jillsmat.se
244 dagar sedan

Ugnsbakad fetaost med tomater och örter

Ugnsbakad fetaost är magiskt gott! Jag och min man är hooked, och vill gärna äta detta som en enkel lunch eller som ett tillbehör till en buffé eller grillmiddag. Ugnsbak...
https:
245 dagar sedan

Tillskott lesscarbs – mina favoriter på ett ställe

Tillskott Lesscarbs är en väldigt vanlig googling, så jag tänkte: Varför inte sammanfatta era vanligaste funderingar i ett inlägg? Jag har ju faktiskt skrivit jättemånga inlägg...
https:
247 dagar sedan

Stor skärbräda i trä + allt du behöver veta om skärbrädor i trä!

Stor skärbräda i trä är något jag sökt efter med ljus och lykta. Jag återkom i mina tankar till min kompis föräldrars skärbräda som var en kombinerad knivlåda/skärbräda (men de...
https:
249 dagar sedan

Smulpaj glutenfri, vegan – by Betty

Smulpaj glutenfri, vegan är alltså Bettys recept. Hon har varit med ett antal gånger när jag gjort paj, och nu lät jag henne bestämma helt själv vad vi skulle ha i och hur myck...
https:
261 dagar sedan

Ugnsrostad pumpa – perfekt att ha i kylen

Ugnsrostad pumpa är något jag nästan alltid har hemma i kylen. Det är så enkelt att blanda i sallader, äta som kolhydratkälla tillsammans med en bit fisk/kyckling/kött eller ve...
https:
295 dagar sedan

Beurer – Hälsa och välmående (mina favoriter)

Beurer har en hel rad grymma grejer. Det var först när jag insåg av två av mina favoriter, en i badrummet och en i köket kom just från Beurer som jag insåg att dessa kom från s...
https: