MAT & DRYCK
4 dagar sedan

Snus utan tobak – funkar det?

När jag var tonåring fanns det rökrutor på högstadieskolorna. Det låter säkert helt absurt idag, men så var det, och Fortsätt läsa
https:
4 dagar sedan

Odling mitt i stan

I söndags var det en sån där härlig brittsommardag med strålande sol och härligt krispig luft – kanske den sista Fortsätt läsa
https:
4 dagar sedan

Höstens skönhet

Att ett löv kan vara så vackert…
https:
4 dagar sedan

Kålpudding med rårörda lingon

Höst är husmanstid, och vad kan passa bättre än att laga en klassisk kålpudding? Kålpudding Jag har publicerat recept på Fortsätt läsa
https:
4 dagar sedan

Världens godaste äppelkaka…

… bjöds vi på hos sonen härom kvällen. En saftig och ljuvligt aromatisk kaka med både äpplen och äppelmos, samt Fortsätt läsa
https:
5 dagar sedan

Svenska äpplen

För ett tag sen hade jag turen att få tag i underbara Åkeröäpplen. Nu har jag fått en ny laddning Fortsätt läsa
https:
5 dagar sedan

Nyklippta sötnosar…

Nu har hundarna varit på spa igen – och stolt matte måste förstås visa upp de små liven… Ett tag Fortsätt läsa
https:
5 dagar sedan

Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson Några dagar i Jämtland Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver. Jag blev inbjuden att signera mina kokböcker på Ås Träd...
https:
8 dagar sedan

Svenska plommon

Plommon är en av mina favoriter bland frukt. De har en ganska kort skördetid – augusti till september – men Fortsätt läsa
https:
8 dagar sedan

Den mångsidiga kålroten

Rotmos med fläsklägg eller rimmad oxbringa. Ugnsrostad kålrot. Kålrotslåda. Den älskade kålroten, som har mycket gamla anor i vårt land, Fortsätt läsa
https:
8 dagar sedan

Inlagda rödbetor och Skördefest

Skördetider Nu är det hög tid att lägga in rödbetor, ett mycket gott tillbehör till vinterns mat. De här rödbetorna har en starkare och mindre söt inläggningslag än de vi blivit vana vid i butiksburkarna. Receptet kommer från en av mina gamla kokböcker, Matlexikon f...
https:
10 dagar sedan

Räkmackans dag den 14 oktober

Nu firar vi Räkmackans dag igen, inte alls fel tycker jag. Räkmackan är verkligen en svensk klassiker, och älskad om Fortsätt läsa
https:
12 dagar sedan

Gamla bortglömda grödor på tapeten igen

Visste du att det odlades en massa spännande grödor i Sverige långt innan vi fick potatis, vete och sådant? Här Fortsätt läsa
https:
13 dagar sedan

Långlagad köttgryta med trattkantareller

Gammaldags matlagning Just nu är jag inne i en period med mycket långkok, perfekt mat att ta till när höstkylan kommer krypande. Idag gjorde jag ett mycket gott pepparrotskött på oxsvans som jag hade kokat till benbuljong . Dagens mattips blir långlagad oxläg...
https:
16 dagar sedan

En vikarie kan betyda så mycket

När jag var ung (yngre, för SÅ lastgammal är jag inte än) hoppade jag ofta in och vikarierade på timmar Fortsätt läsa
https:
16 dagar sedan

Svenska päron

Ännu en tid kan man skörda päron, vissa sorter kan skördas ända in i december. Här är några av de Fortsätt läsa
https:
16 dagar sedan

Bruna bönor – från grunden

Bruna bönor är klassisk husmanskost – bland det godaste som finns med knaperstekt fläsk till och dessutom en klassiker bland Fortsätt läsa
https:
17 dagar sedan

Härliga oktoberkväll

 
https:
17 dagar sedan

Födelsedag och chokladdoppade kokoskakor

Firardag Idag är det min födelsedag, den 59e i ordningen Bilden här ovan tog Lennart i förrgår på en utflykt till Rindö i Stockholms skärgård i underbart höstväder. Jag är så glad och tacksam att jag  numer mår så bra som jag gör. När jag skadade ryggen för 21 å...
https:
18 dagar sedan

Engelsk äppelpaj

Äpplen kan man göra mycket med, och paj är något av det godaste jag kan tänka mig. Det här är Fortsätt läsa
https:
18 dagar sedan

Äppelpaj med havresmul

Nu är det äppeltider, och själv har jag lyckats få tag i helt fantastiska Åkeröäpplen som nu ska bli till Fortsätt läsa
https:
20 dagar sedan

Arancello – godare än limoncello och lika lätt att göra

Arancello – eller Orangecello som den kallas ibland – är en apelsinlikör som görs på samma sätt som limoncello, men Fortsätt läsa
https:
20 dagar sedan

Lättbakat nötbröd

Glutenfri macka Idag får du tips på ett av mina bästa matbröd, ett saftigt och väldigt lättbakat nötbröd. Passar fint både till frukost, till en soppa eller som en varm utflyktsmacka nu under de fina höstdagarna. I år blir det förstås ingen utlandsresa för vår del...
https:
21 dagar sedan

Kanelbullens dag 4 oktober

Imorgon firar vi Kanelbullens dag igen, en härlig tradition som har drygt 20 år på nacken vid det här laget. Fortsätt läsa
https:
22 dagar sedan

Höstkväll…

 
https:
22 dagar sedan

En himmelsk märgpipa…

… lagade jag till häromdagen, med närproducerat kött från Björksättra gård i Huddinge. Så enkelt, så lätt och så fantastiskt Fortsätt läsa
https:
22 dagar sedan

Egna inläggningar är livskvalitet

Att jag är en stor vän av inläggningar vet nog de flesta som läser min blogg. Den här hösten har Fortsätt läsa
https:
23 dagar sedan

Praktiskt och bekvämt med flytthjälp

Jag har bott i min (älskade) 50-talsförort i över 30 år. Under de åren har jag bara flyttat en gång Fortsätt läsa
https:
23 dagar sedan

Ghee, klarnat smör

Kokboksrecept Idag bjuder jag på ett recept från min populära kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv . Boken, som är min sjätte, innehåller 70 recept på mina egna favorittillbehör från grönsakslandet. Såser, röror, sallader, smoothies, bakverk, ja all...
https:
25 dagar sedan

Blåbärsmuffins som smakar mer

Blåbärsmuffins är en riktig klassiker – härligt stora och maffiga ska de vara, precis som äkta blueberry muffins som de Fortsätt läsa
https:
Äldre >>
12 dagar sedan

Antiinflammatorisk kost – stärk immunförsvaret, håll dig frisk

Inlägget Antiinflammatorisk kost – stärk immunförsvaret, håll dig frisk dök först upp på .
https:
17 dagar sedan

Glutenfritt zucchinibröd – rädda de trista grönsakerna

Inlägget Glutenfritt zucchinibröd – rädda de trista grönsakerna dök först upp på .
https:
36 dagar sedan

Probiotika – vad är det och vilken ska jag välja?

Inlägget Probiotika – vad är det och vilken ska jag välja? dök först upp på .
https:
65 dagar sedan

15 saker som förbättrar din hälsa – börja redan idag!

Inlägget 15 saker som förbättrar din hälsa – börja redan idag! dök först upp på .
https:
66 dagar sedan

Rostad blomkål i ugn med beasmör

Inlägget Rostad blomkål i ugn med beasmör dök först upp på .
https:
96 dagar sedan

Enzymer – kroppens bästa vänner, ta hand om dem.

Inlägget Enzymer – kroppens bästa vänner, ta hand om dem. dök först upp på .
https:
111 dagar sedan

Trerättersmeny med sötpotatis i varje rätt!

Inlägget Trerättersmeny med sötpotatis i varje rätt! dök först upp på .
https:
112 dagar sedan

Beasmör – kanske det godaste smöret?

Inlägget Beasmör – kanske det godaste smöret? dök först upp på .
https:
112 dagar sedan

Jills socker- och glutenfria rabarbertosca (LCHF)

Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins , som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med...
jillsmat.se
130 dagar sedan

Hel kyckling i ugn från Label Rouge till sommarens middagar

Hel kyckling i ugn är magiskt gott och en familjefavorit hos oss. Min man tycker att det är top tre maträtter jag lagar, och vi brukar ofta bjuda vänner på detta. Därför tänkte...
https:
136 dagar sedan

Kyckling i currysås – till Alice, min syster

Kyckling i currysås är en riktigt favoriträtt. Min syster började nästan gråta när min man hade ätit upp de rester hon förväntade sig när hon kom hit. Sedan behövde jag smsa re...
https:
142 dagar sedan

Blötlägga bönor, linser (baljväxter) och gryn

Blötlägga bönor, linser, spannmål och gryn är enkelt! Du måste bara förstå varför, hur du gör och sedan lära dig när du ska göra de olika stegen. Då kommer du förstå hu...
https:
161 dagar sedan

Unicorn nudlar – Unicorn noodles – barnens favorit

Unicorn nudlar har jag visat på Instagram några gånger. Här hittar du en video hur Betty gör unicorn nudlar . Så gullig video by the way. Detta är ett väldigt rol...
https:
164 dagar sedan

Förvara sparris i kylen – bästa sättet!

Förvara sparris är något vi pratar om varje säsong på mitt Instagramkonto. Och varje år är det lika poppis! Jag tror att det är för att det verkligen fungerar och att det är så...
https:
169 dagar sedan

Recept på blå smoothie – barnens favorit

Här kommer en stor favorit hos min son! Han älskar den med mango, och min dotter älskar den med jordgubbar eftersom hon inte tål mango. Enkel att svänga ihop och ser ju amazing...
https:
186 dagar sedan

Glutenfria wraps och min guide till glutenfri bakning

Glutenfria wraps är något jag fått frågan om att ta fram under en längre tid. Jag har ett par vitkålswraps som blir förvånansvärt lika vanligt bröd i min kokbok, Det stora Matä...
https:
187 dagar sedan

Paulas parmesanröra – den bästa av dem alla

Paulas parmesankräm. Du kommer tacka dig för att jag frågade Paula om jag kunde få dela receptet med hela världen. Hon sa ja såklart. Hon är så snäll. Hon berättade att hon fic...
https:
190 dagar sedan

Tacokål med glutenfria wraps – en ny favorit

Tacokål var något jag uppfann när vi inte hade något hemma och jag behövde en snabb lunch. Sedan kom barnen hem och åt upp resterna. Jag satt med hakan nere i knäet, eftersom j...
https:
190 dagar sedan

Plåtmat – tips recept och den bästa skärbrädan allt i ett

Plåtmat är något jag lagar VÄLDIGT OFTA, vem tycker inte att det är smidigt att slänga in allt på en plåt och sedan slänga ihop någon god röra och duka? Det finns dock vi...
https:
198 dagar sedan

Rostad blomkål med näringsjäst och gurkmeja

Det första jag tänkte på när jag såg ingredienserna var en maträtt jag aldrig lagat innan. Det blev i alla fall guldig blomkål med näringsjäst, chili och lök som vi hade en sto...
https:
209 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
209 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
212 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
214 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
220 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
222 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
223 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
224 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
232 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
239 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
240 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
245 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
247 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
254 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
272 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
274 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
308 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
314 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
316 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https:
320 dagar sedan

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker fakti...
https: