MAT & DRYCK
2 dagar sedan

Band of Roses Rosé – Kung Fu Girls syskonvin kommer till Sverige!

Kung Fu Girl är ett av de godaste rieslingviner jag vet – jag har tidigare skrivit om det här. Nu Fortsätt läsa
https:
2 dagar sedan

Tacogratäng med extra allt

Tex mex och tacos har nästan blivit en del av den svenska husmanskosten. Man tröttnar aldrig! Eftersom jag är väldigt Fortsätt läsa
https:
2 dagar sedan

Hallontårtan från Nyhetsmorgon

En sån dag… Vilken omtumlande upplevelse det var att få vara med på Nyhetsmorgon i TV 4 igår. Idag är jag lite trött efter allt ståhej, det tar på krafterna att bli TV-debutant i den här åldern Jag som alltid sagt att på TV, där vill jag absolut inte var...
https:
3 dagar sedan

Jordgubbssmoothie och medverkan i Nyhetsmorgon på TV4

TV-debut Idag är det en stor dag och inte så lite nervös, jag ska nämligen vara med på Nyhetsmorgon i TV4 . Väldigt roligt förstås men minst sagt pirrigt, jag har ju aldrig varit med på TV tidigare. Men det ska samtidigt bli väldigt roligt att få bjuda på en brunc...
https:
4 dagar sedan

Glutenfria hallongrottor

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson Hallontider Nu börjar hallonen mogna i de södra delarna av landet, så idag får du ett av mina kokboksrecept att njuta av på sommarens kaffekalas. Receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sät...
https:
5 dagar sedan

Räkor i vitlökssmör

Kvällsnjutning Jag tycker väldigt mycket om skaldjur, vi äter det ofta både här hemma i Sverige och när vi har bott utomlands på vintrarna. Här har jag använt stora räkor som du kan hitta i frysdisken eller hos fiskhandlaren, men det går förstås bra även med vanliga i...
https:
6 dagar sedan

Balkonghäng

Bland det mysigaste som finns är att slå sig ner på balkongen en skön sommarkväll – gärna med ett glas Fortsätt läsa
https:
6 dagar sedan

Ennio Morricone har gått ur tiden

En legend har gått ur tiden. Ännu kan jag inte riktigt sätta ord på det jag känner inför Ennio Morricones Fortsätt läsa
https:
6 dagar sedan

Snabb sommarsallad på helgens grillrester

Näringsrik snabbmat Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad. Nu är den tiden när sallad och andra gröna blad är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare. Fler goda salladsti...
https:
7 dagar sedan

Sommarkräm med vinbär

Vinbär är underbara bär, som smakar sommar. I min morfars trädgård växte både röda och svarta, och det mesta blev Fortsätt läsa
https:
7 dagar sedan

Älgfärsbiffar slår det mesta

Älgfärs är man sannerligen inte bortskämd med, inte jag i alla fall. Men nyligen kom jag över älgfärs och det Fortsätt läsa
https:
7 dagar sedan

Frökex med kardemumma

Frasiga kex Du tillhör kanske dem som brukar baka mitt populära fröknäcke , här får du en liknande variant smaksatt med den underbara kryddan kardemumma. Passar perfekt som ett gott fikabröd bara som de är eller med smör och ost på. Tycker du om mina recept s...
https:
8 dagar sedan

Happy 4th of July – med kycklingvingar på amerikanska

Idag är det den 4 juli och vad kan väl passa bättre än att laga till en laddning riktigt goda Fortsätt läsa
https:
8 dagar sedan

Smultronglass

Smultrontider Idag får du ett recept på en lättgjord smultronglass, nu när de börjar mogna på många håll i vårt avlånga land. Den fungerar förstås väldigt bra även med jordgubbar. Vill du hellre njuta av en sorbet så testa det här receptet på en mycket god hal...
https:
9 dagar sedan

Baconfyllda champinjoner

Fredagsgott Idag får du tips på några riktigt goda champinjoner som jag ätit flera gånger på restaurang Gabbiano i Makrigialos på Kreta. De passar både som tapas eller meze som det heter i Grekland, som en lättare kvällsrätt eller som ett tillbehör till grillat. Vil...
https:
10 dagar sedan

Sommar och sol…

Vår vackra gård i sommarskrud…
https:
10 dagar sedan

Grattis på 10-årsdagen, älskade Märta!

Idag fyller vår äldsta vovve 10 år. Grattis på födelsedagen, vår älskade, underbara, kloka, vackra, mysiga, gosiga, envisa lilla Märta!
https:
10 dagar sedan

Blomkålssallad till grillat

Krämig sallad Idag tipsar jag om ett väldigt gott alternativ till potatissallad till sommarens grillmiddagar. Den blir god även med saltgurka istället för mango om du vill hålla ner kolhydraterna. Fler recept för en njutbar sommar hittar du också i mina kokböcker ...
https:
11 dagar sedan

Sommarbak och utflykter

Ibland skriver jag matvrå i finlandssvenska Kuriren. Det är ett väldigt roligt jobb, särskilt när tidningen dimper ner i brevlådan.
https:
11 dagar sedan

Morotskaka med ost och pumpakärnor

Smakrik middag Idag får du tips på en riktigt lättlagad morotsrätt, som passar både att äta precis som den är eller till grillat. Igår kväll såg jag ett mycket intressant TV-program, Sanningen om kolhydrater och hur vi enkelt kan dra ner på dem. Något jag gjor...
https:
12 dagar sedan

Enklaste pannacottan gör du med godis

Har du gjort godispannacotta någon gång? Det är jättelätt – och den blir både god och vacker att se på! Fortsätt läsa
https:
12 dagar sedan

Midsommarhundar…

Så här söta var hundarna på midsommar. (Blomsterkransarna satt kvar i ca 2 minuter).
https:
12 dagar sedan

Rökta laxrullar med äggsmör och Den ultimata lista över svenska LCHF-bloggar

Njutbart och lättlagat Har du provat att göra äggsmör nån gång? Det är en finsk specialitet som där serveras till karelska piroger fyllda med ris. Det blir minst lika gott som fyllning till laxrullar eller på mina glutenfria våffelhjärtan som du hittar länk till i r...
https:
13 dagar sedan

Dags att tidseffektivisera vardagen?

Om det är något vi har lärt oss av ”coronavåren”, vi som jobbat (och jobbar) hemma så är det att Fortsätt läsa
https:
13 dagar sedan

Årets Harmoniresa till Kroatien inställd

Makarska, Kroatien Till våra resenärer Dessvärre måste vi meddela att vi ställer in årets planerade höstresa till Makarska . Resesituationen i Sverige och Europa är helt enkelt för osäker och risken för en andra våg av pandemin gör att vi bedömer att resan inte ka...
https:
13 dagar sedan

Frittata med spenat och chèvre

Sommarlunch Dagens mattips i Coronatider blir en smakrik och lättlagad spenatfrittata. Du kan använda späda nässelblad istället för spenat, kom bara ihåg att sätta på dig handskar när du plockar dem. Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, s...
https:
14 dagar sedan

Rökt lax och räkor i pepparrotsgrädde

Lättfixad sommarfrukost Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad söndagsbrunch. Pepparrotsgrädde blandat med hackade räkor och kallrökt lax är en väldigt läcker kombination. Den här laxröran serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang som en förrätt p...
https:
15 dagar sedan

Frozen yoghurt med kakao och kardemumma

Svalkande i värmen Nu gäller det att hålla huvudet kallt, så här får du ett snabbt och gott kyligt tips. Jag gjorde yoghurtglassen i frysen men har du glassmaskin så blir det förstås ännu bättre resultat. Frozen Yoghurt 2 dl yoghurt 10-17% ½ dl grädde 2 ts...
https:
16 dagar sedan

Dagens grilltips – Choronsås

Bästa grillsåsen Idag får du recept på min egen favorit bland alla goda såser man kan servera till grillat. Choronsås, närmare bestämt bearnaisesås blandat med tomat, smakar underbart till all slags grillat, kött, fisk, ost och grönt. Fler tips på tillbehör till gri...
https:
17 dagar sedan

Svampröra med bacon till grillat

Smakrik svamp Har du provat att steka svamp med bacon som tillbehör till grillat? Om inte så har du chansen nu, det blir väldigt gott, både till fisk och kött. Just att blanda i lite syra från vinäger som jag gör i det här receptet lockar fram väldigt mycket god...
https:
Äldre >>
7 dagar sedan

Trerättersmeny med sötpotatis i varje rätt!

Inlägget Trerättersmeny med sötpotatis i varje rätt! dök först upp på .
https:
8 dagar sedan

Beasmör – kanske det godaste smöret?

Inlägget Beasmör – kanske det godaste smöret? dök först upp på .
https:
8 dagar sedan

Jills socker- och glutenfria rabarbertosca (LCHF)

Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins , som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med...
jillsmat.se
26 dagar sedan

Hel kyckling i ugn från Label Rouge till sommarens middagar

Hel kyckling i ugn är magiskt gott och en familjefavorit hos oss. Min man tycker att det är top tre maträtter jag lagar, och vi brukar ofta bjuda vänner på detta. Därför tänkte...
https:
32 dagar sedan

Kyckling i currysås – till Alice, min syster

Kyckling i currysås är en riktigt favoriträtt. Min syster började nästan gråta när min man hade ätit upp de rester hon förväntade sig när hon kom hit. Sedan behövde jag smsa re...
https:
38 dagar sedan

Blötlägga bönor, linser (baljväxter) och gryn

Blötlägga bönor, linser, spannmål och gryn är enkelt! Du måste bara förstå varför, hur du gör och sedan lära dig när du ska göra de olika stegen. Då kommer du förstå hu...
https:
57 dagar sedan

Unicorn nudlar – Unicorn noodles – barnens favorit

Unicorn nudlar har jag visat på Instagram några gånger. Här hittar du en video hur Betty gör unicorn nudlar . Så gullig video by the way. Detta är ett väldigt rol...
https:
60 dagar sedan

Förvara sparris i kylen – bästa sättet!

Förvara sparris är något vi pratar om varje säsong på mitt Instagramkonto. Och varje år är det lika poppis! Jag tror att det är för att det verkligen fungerar och att det är så...
https:
65 dagar sedan

Recept på blå smoothie – barnens favorit

Här kommer en stor favorit hos min son! Han älskar den med mango, och min dotter älskar den med jordgubbar eftersom hon inte tål mango. Enkel att svänga ihop och ser ju amazing...
https:
82 dagar sedan

Glutenfria wraps och min guide till glutenfri bakning

Glutenfria wraps är något jag fått frågan om att ta fram under en längre tid. Jag har ett par vitkålswraps som blir förvånansvärt lika vanligt bröd i min kokbok, Det stora Matä...
https:
83 dagar sedan

Paulas parmesanröra – den bästa av dem alla

Paulas parmesankräm. Du kommer tacka dig för att jag frågade Paula om jag kunde få dela receptet med hela världen. Hon sa ja såklart. Hon är så snäll. Hon berättade att hon fic...
https:
86 dagar sedan

Tacokål med glutenfria wraps – en ny favorit

Tacokål var något jag uppfann när vi inte hade något hemma och jag behövde en snabb lunch. Sedan kom barnen hem och åt upp resterna. Jag satt med hakan nere i knäet, eftersom j...
https:
86 dagar sedan

Plåtmat – tips recept och den bästa skärbrädan allt i ett

Plåtmat är något jag lagar VÄLDIGT OFTA, vem tycker inte att det är smidigt att slänga in allt på en plåt och sedan slänga ihop någon god röra och duka? Det finns dock vi...
https:
94 dagar sedan

Rostad blomkål med näringsjäst och gurkmeja

Det första jag tänkte på när jag såg ingredienserna var en maträtt jag aldrig lagat innan. Det blev i alla fall guldig blomkål med näringsjäst, chili och lök som vi hade en sto...
https:
105 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
105 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
108 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
110 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
116 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
118 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
119 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
120 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
128 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
135 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
136 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
141 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
143 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
150 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
168 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
170 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
204 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
210 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
212 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https:
216 dagar sedan

Ljusterapi hemma – ljusterapilampa och bättre humör

Ljusterapi hemma, fungerar det? Måste man gå till en speciell anläggning eller fungerar det med en mindre variant att ha hemma? Jag har testat en en tid nu och jag märker fakti...
https:
223 dagar sedan

Glutenfritt havreknäcke – till vardag och fest

Glutenfritt havreknäcke, som är knaprigt, gott och enkelt att göra. Jag älskar det här knäcket, och receptet har jag i grunden tagit från min bästis Linnea från Superfood...
https:
229 dagar sedan

Lesscarbs köksprylar – Riva, hacka, skiva och klippa

Lesscarbs köksprylar – Ett vanligt önskemål är att veta mer om mina köksprylar. Frågorna handlar om specifika köksprodukter, och för att samla ihop det hela och inte ha e...
https:
229 dagar sedan

Spetskål i ugn – med smör och frön

Spetskål i ugn har blivit en Instagram-boom. Jag tror aldrig jag fått så mycket kärlek på en och samma bild. Jag började nämligen med veckans kål tidigare i höstas, och det har...
https:
255 dagar sedan

Stavmixer, blender och matberedare – mina bästa tips!

Stavmixer… Mixers, blenders, matberedare. Vilken ska man välja? Jag har haft lite olika modeller och varianter på mina olika mixers. Det är viktigt för mig att tipsa om e...
https:
255 dagar sedan

Ugnsbakad spetskål – med parmesan och frön

Ugnsbakad spetskål är en storfavorit hemma hos oss. Skillnaden mellan vanlig kål och spetskål är att spetskålen är mjällare och mildare än vanlig kål. Jag tycker exempelvis att...
https:
261 dagar sedan

Grodda steg för steg

Grodda steg för steg, ett önskeinlägg som äntligen är klart! Jag var ju tvungen att hitta en bra groddburk, bra grejer att grodda och samla ihop alla tips jag kan komma på oc...
https: