MAT & DRYCK
54 dagar sedan

Smörstekt Karljohanssvamp smakar mer…

Jag älskar svamp, och en av favoritsorterna är Karljohan, eller stensopp som den egentligen heter. Det är också en bra Fortsätt läsa
https:
54 dagar sedan

Svampens tid är nu!

Just nu är det härligt att ge sig ut i skog och mark och plocka svamp. Själv är jag ingen Fortsätt läsa
https:
54 dagar sedan

Gräddstuvad pytt med kantareller

Höstpytt Har du en bit stek eller annan färdig köttbit, så testa att göra en gräddstuvad pytt. Ett perfekt sätt att ta vara på rester, du kan variera pytten på många olika sätt, använd fantasin och de råvaror som finns hemma. Här har jag gjort pytten på vilt och med...
https:
55 dagar sedan

Ostbröd till söndagsbrunchen

Frukostbröd på mitt sätt Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna. Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya brödrecept, så när mjölet försvann ur mitt liv för 11 år sen så blev det till att lär...
https:
56 dagar sedan

Dijonnaise och tomatsås till lördagsmiddagen

Såstips Idag bjuder jag på två riktigt goda och lättlagade såser, som passar fint såväl till kött och fisk som till grönsaksrätter. Tomatsås, eller concassé på köksfranska, använde jag väldigt ofta när jag jobbade som restaurangkock. Då ofta ihop med bearnaiseså...
https:
57 dagar sedan

Glutenfria små blåbärspajer

Gott till fredagsmyset Idag får du ett av mina allra äldsta glutenfria bakrecept som jag hittade på för 11 år sen, strax efter att jag startat bloggen. Riktigt gott till kvällsmys, eftermiddagsfika eller till söndagsbrunchen. Istället för bär så kan du använda tunna...
https:
58 dagar sedan

Värmande kycklingsoppa

Sopptider Idag får du tips på en god och näringsrik soppa, på traditionellt vis är torsdagarna soppdagar härinne på bloggen. När jag jobbade på restaurang på 80-talet så var det alltid ärtsoppa och pannkaka varje torsdag under vinterhalvåret. Är inte så förtjust i ä...
https:
59 dagar sedan

Flytthjälp och förråd? Ja tack!

Finns det något jag tycker är jobbigt så är det att flytta, röja källarförråd och liknande. Jag har varit tvungen Fortsätt läsa
https:
59 dagar sedan

Den eviga staden…

Älskade Rom… Det är nu ett bra tag sedan jag var där senast, och inte vet jag när jag kommer Fortsätt läsa
https:
59 dagar sedan

Det omistliga ägget…

… köper jag gärna direkt från ett trevligt hönseri, där hönorna får vara både ute och inne och lever ett Fortsätt läsa
https:
59 dagar sedan

Salviadoftande lasagne som smakar mer

Lasagne är en av mina favoriträtter från det italienska köket, och det här är en underbar variant som görs på Fortsätt läsa
https:
59 dagar sedan

Ostomelett med spenat

Snabblagad äggrätt När jag har riktigt bråttom och inte känner för att stå vid spisen mer än några minuter blir det ofta en omelett, det är verkligen bra snabbmat. Med extra smak och näring från en vällagrad ost så blir den både godare och nyttigare. För a...
https:
60 dagar sedan

Tacofisk med vitkålssallad

Lättfixad tisdagsfisk I mina dagliga recept på lättlagad och god vardagsmat har turen kommit till en av mina egna favoriter bland fiskgratänger. Variera med olika sorters fisk och strö gärna över räkor eller musslor om du har det hemma. Fetaost blir också väldig...
https:
60 dagar sedan

Hösten på väg

Nu är hösten på väg. Lite vemodigt känns det förstås, men mysigt också. Nu blir det tid att tända ljuslyktor Fortsätt läsa
https:
61 dagar sedan

Balkongmys

Vi fortsätter att utnyttja balkongen in i det längsta, vi… Nu senast blev det kryddiga kycklingvingar med bubbel och öl Fortsätt läsa
https:
61 dagar sedan

Snabb äggröra med rökt korv och bönor

Snabb äggröra 1 port 2 ägg 2 champinjoner i bitar 2 msk tärnad paprika 2 msk strimlad purjo 2 msk tärnad rökt korv, jag hade Forbondekorv 2 msk bönsallad 1 msk pesto 1 msk smör till stekning Salt och peppar Att strö över: 25 g smulad feta...
https:
61 dagar sedan

Inlagda betor på två sätt

Just nu är det härliga skördetider, och jag har både fått betor av en god vän med kolonilott samt köpt Fortsätt läsa
https:
62 dagar sedan

Söndagssteken, den klassiska…

Igår lagade jag klassisk söndagsstek här. Igen. Trots att det var lördag. Jag tycker det är så himla gott och Fortsätt läsa
https:
62 dagar sedan

Kräftskiva

Augusti är kräftans tid. Nyligen hade vi en riktigt härlig kräftskiva med både signalkräftor och havskräftor och en massa annat Fortsätt läsa
https:
62 dagar sedan

Inlagd zucchini

Zucchini blir jättegott att lägga in! Passar till både söndagsstek och leverpastejmacka. Prova själv! Inlagd zucchini 2 zucchini, valfri färg Fortsätt läsa
https:
62 dagar sedan

Stekpannebröd med äggvitor och mandelsmör

Gott, enkelt och glutenfritt Som jag skrev i gårdagens inlägg om min bästa majonnäs så har det blivit många äggvitor över den här sommaren. Jag hittade då på ett nytt stekpannebröd som blivit en stor favorit. Det är väldigt lätt att göra, mättar bra och smakar s...
https:
63 dagar sedan

Lättfixad majonnäs med stavmixer

Min godaste majonnäs I sommar har jag gjort mycket majonnäs här hemma, så mycket godare än de man köper på burk. Med stavmixer går det väldigt snabbt och enkelt att mixa ihop denna underbart krämiga majonnäs, som passar till så mycket gott. Kom bara ihåg att ingredi...
https:
64 dagar sedan

Valnötsröra med basilika och soltorkade tomater

Röra på valnötter och soltorkade tomater 3-4 port 1 dl majonnäs ½ dl fet yoghurt/kokosgrädde 4 soltorkade tomater i olja 1 dl grovhackade valnötter 1 msk finhackad, färsk basilika Chiliflingor Flingsalt Hacka tomaterna riktigt fint, blanda majonnäs och...
https:
65 dagar sedan

Utsikt från en 50-talsstadsdel

Så här vacker utsikt kan man ha om man bor i en av Stockholms yttre 50-talsområden…
https:
65 dagar sedan

Balkonginglasning förlänger sommaren

Nu är sensommaren här, hösten är på väg och med den lite kyligare luft. Jag älskar den här tiden på Fortsätt läsa
https:
65 dagar sedan

Broccolisoppa med skaldjur och ost

Favoritsoppa Broccolisoppa hör till favoriterna hos många, det märks inte minst på alla sökningar från Google. Här har jag förstärkt soppan med en rejäl portion räkor och kräftstjärtar, så proteininnehållet blir högre. Skaldjur kunde vi äta lite oftare, de är ju s...
https:
66 dagar sedan

Än kan man njuta av sommarkvällen

Augusti går mot sitt slut men ännu kan man njuta av ljumma, sköna kvällar. Härom kvällen var vi ett par Fortsätt läsa
https:
66 dagar sedan

Hönsgryta med karibiska smaker

Höns tillagas alldeles för sällan numera, men ofta har hönskött mer smak än kyckling och jag använder det ofta i Fortsätt läsa
https:
66 dagar sedan

Favorit i repris: Sommargurka

I händelse av att någon ännu inte hittat mitt recept på sommargurka kommer det här på nytt. Sommargurkan läggs in Fortsätt läsa
https:
66 dagar sedan

Matklassiker från Västergötland

Mat hör inte bara ihop med människans överlevnad utan också med kultur och traditioner. Och även om mattraditioner gärna flyter Fortsätt läsa
https:
<< Nyare Äldre >>
2 dagar sedan

Kålpudding LCHF – Sixtens nya favorit

Inlägget Kålpudding LCHF – Sixtens nya favorit dök först upp på .
https:
19 dagar sedan

Antiinflammatorisk kost – stärk immunförsvaret, håll dig frisk

Inlägget Antiinflammatorisk kost – stärk immunförsvaret, håll dig frisk dök först upp på .
https:
24 dagar sedan

Glutenfritt zucchinibröd – rädda de trista grönsakerna

Inlägget Glutenfritt zucchinibröd – rädda de trista grönsakerna dök först upp på .
https:
43 dagar sedan

Probiotika – vad är det och vilken ska jag välja?

Inlägget Probiotika – vad är det och vilken ska jag välja? dök först upp på .
https:
72 dagar sedan

15 saker som förbättrar din hälsa – börja redan idag!

Inlägget 15 saker som förbättrar din hälsa – börja redan idag! dök först upp på .
https:
73 dagar sedan

Rostad blomkål i ugn med beasmör

Inlägget Rostad blomkål i ugn med beasmör dök först upp på .
https:
103 dagar sedan

Enzymer – kroppens bästa vänner, ta hand om dem.

Inlägget Enzymer – kroppens bästa vänner, ta hand om dem. dök först upp på .
https:
118 dagar sedan

Trerättersmeny med sötpotatis i varje rätt!

Inlägget Trerättersmeny med sötpotatis i varje rätt! dök först upp på .
https:
119 dagar sedan

Beasmör – kanske det godaste smöret?

Inlägget Beasmör – kanske det godaste smöret? dök först upp på .
https:
119 dagar sedan

Jills socker- och glutenfria rabarbertosca (LCHF)

Inspirationen till den här ljuvliga LCHF-kakan kom ifrån mina toscamuffins , som enligt mig är bland det godaste jag ätit i LCHF-väg. Det här är en lite pimpad variant med...
jillsmat.se
137 dagar sedan

Hel kyckling i ugn från Label Rouge till sommarens middagar

Hel kyckling i ugn är magiskt gott och en familjefavorit hos oss. Min man tycker att det är top tre maträtter jag lagar, och vi brukar ofta bjuda vänner på detta. Därför tänkte...
https:
143 dagar sedan

Kyckling i currysås – till Alice, min syster

Kyckling i currysås är en riktigt favoriträtt. Min syster började nästan gråta när min man hade ätit upp de rester hon förväntade sig när hon kom hit. Sedan behövde jag smsa re...
https:
149 dagar sedan

Blötlägga bönor, linser (baljväxter) och gryn

Blötlägga bönor, linser, spannmål och gryn är enkelt! Du måste bara förstå varför, hur du gör och sedan lära dig när du ska göra de olika stegen. Då kommer du förstå hu...
https:
168 dagar sedan

Unicorn nudlar – Unicorn noodles – barnens favorit

Unicorn nudlar har jag visat på Instagram några gånger. Här hittar du en video hur Betty gör unicorn nudlar . Så gullig video by the way. Detta är ett väldigt rol...
https:
171 dagar sedan

Förvara sparris i kylen – bästa sättet!

Förvara sparris är något vi pratar om varje säsong på mitt Instagramkonto. Och varje år är det lika poppis! Jag tror att det är för att det verkligen fungerar och att det är så...
https:
176 dagar sedan

Recept på blå smoothie – barnens favorit

Här kommer en stor favorit hos min son! Han älskar den med mango, och min dotter älskar den med jordgubbar eftersom hon inte tål mango. Enkel att svänga ihop och ser ju amazing...
https:
193 dagar sedan

Glutenfria wraps och min guide till glutenfri bakning

Glutenfria wraps är något jag fått frågan om att ta fram under en längre tid. Jag har ett par vitkålswraps som blir förvånansvärt lika vanligt bröd i min kokbok, Det stora Matä...
https:
194 dagar sedan

Paulas parmesanröra – den bästa av dem alla

Paulas parmesankräm. Du kommer tacka dig för att jag frågade Paula om jag kunde få dela receptet med hela världen. Hon sa ja såklart. Hon är så snäll. Hon berättade att hon fic...
https:
197 dagar sedan

Tacokål med glutenfria wraps – en ny favorit

Tacokål var något jag uppfann när vi inte hade något hemma och jag behövde en snabb lunch. Sedan kom barnen hem och åt upp resterna. Jag satt med hakan nere i knäet, eftersom j...
https:
197 dagar sedan

Plåtmat – tips recept och den bästa skärbrädan allt i ett

Plåtmat är något jag lagar VÄLDIGT OFTA, vem tycker inte att det är smidigt att slänga in allt på en plåt och sedan slänga ihop någon god röra och duka? Det finns dock vi...
https:
205 dagar sedan

Rostad blomkål med näringsjäst och gurkmeja

Det första jag tänkte på när jag såg ingredienserna var en maträtt jag aldrig lagat innan. Det blev i alla fall guldig blomkål med näringsjäst, chili och lök som vi hade en sto...
https:
216 dagar sedan

LCHF-mazaringrottor

De här socker- och glutenfria kakorna påminner verkligen om en mix mellan hallongrottor och mazariner – två av mina favoritbakverk. De är mjuka och lite sega i konsistensen...
jillsmat.se
216 dagar sedan

Sockerfri lemon lime curd

Den här syrliga och magiskt krämiga lemon lime curden passar utmärkt som fyllning i tårtor och kakor eller istället för marmelad på nybakade LCHF-frallor till helgfrukost...
jillsmat.se
219 dagar sedan

Få mer energi – mina tips, råd och pepp

Förra våren började jag (och framförallt min man som är helt fast) äta Cellexir One när jag och Ila gjorde ett poddsamarbete med dem. Nu är det dags för dig som läser min...
https:
221 dagar sedan

Supergoda glutenfria hasselnötskakor utan socker

De här LCHF-kakorna påminner starkt om några kakor som min farmor brukade baka när jag var liten. Mysiga minnen. Skillnaden är att dessa kakor varken innehåller socker elle...
jillsmat.se
227 dagar sedan

Auberginerullar – alla mina recept samlade på ett ställe

Auberginerullar är så himla gott och enkelt att göra. Jag älskar att de går att fylla med nästan vad som helst och familjen och vänner älskar dem. Dessa är dessutom perfekta at...
https:
229 dagar sedan

Veckomeny VEGO till Caladrius med vänner

Veckomeny vego uppkom eftersom min kompis Björn Rudman från Caladrius ringde mig för ett tag sedan och sa att de skulle testa att äta vego en vecka i hans podd Återhämtnings...
https:
230 dagar sedan

Favoritkryddor – De bästa kryddorna från Herbaria

Favoritkryddor – om jag har några? Såklart att jag har. Kryddorna från Herbaria är helt magiska, och Ingrid (med familj) som jag lärt känna under åren jag använt kr...
https:
231 dagar sedan

Våffeldagen – De godaste våfflorna och de bästa tillbehören

Våffeldagen infaller den 25/3 varje år, och jag älskar våfflor. Det är ju så enkelt att göra och går alltid hem hos barn och vuxna. Jag har börjat bjuda på våfflor när ja...
https:
239 dagar sedan

Energidryck för biotransformation och leverstöd

Energidryck som jag aldrig trodde att jag skulle dricka är nu lika självklart som mina barn eller min sallad. Haha! Det är ju dock inte en sån med bubblor som ger mig vin...
https:
246 dagar sedan

Förbereda mat att ha i kylen – Rädda vardagsmaten

Förbereda mat att ha i kylen och att laga otroliga mängder mat är för mig inte samma sak. Jag älskar inte att äta samma mat i sju dagar i rad, däremot älskar jag att ha saker f...
https:
247 dagar sedan

Hummus utan olja – den godaste tycker jag

Hummus utan olja är för många ett stort frågetecken, eftersom de lärt sig att ha olivolja i. Jag tycker det är bättre att lägga olivoljan på toppen i så fall, som garnityr. Jag...
https:
252 dagar sedan

Lax- och kräftfylld sjötunga med vitvinsås och smörstekta grönsaker

En riktigt smakrik och lyxig rätt som samtidigt är lättlagad. Den kommer garanterat imponera på middagsgästerna! Har du svårt att få tag i sjötunga går det superbra med röd...
jillsmat.se
254 dagar sedan

Vad är aleppotvål och hur använder jag den?

Aleppotvål måste vara den bästa tvålen som finns i hela världen. Visst låter det helt överdrivet? Haha! Men alltså, på allvar, jag älskar denna tvålbit, och den kan användas ti...
https:
261 dagar sedan

Tyngdtäcke – Allt du behöver veta + test av eko från Qoali

Tyngdtäcke är ett efterfrågat ämne i mina kanaler, och jag har fått mängder av frågor från er som jag kommer att besvara i detta inlägg. Jag och min dotter har testat varsitt...
https:
279 dagar sedan

Pesto Rosso – enkelt och gott, måste testas!

Pesto Rosso En perfekt god och enkel sås/dipp Som utlovat! Funkar perfekt till grönsakspasta, som god dipp till grönsaker eller på ett fröknäcke. Jag älskar när man kan använ...
https:
281 dagar sedan

Vad är näringsjäst, och hur använder jag det?

Vad är näringsjäst? Så skriver de flesta till mig när jag tipsar om det. Så jag tänkte att det är lika bra att jag skriver ett sånt här inlägg som ni brukar älska när jag gör...
https:
315 dagar sedan

Gå med i Tobiasregistret!

Gå med i Tobiasregistret! Din hjälp behövs. Är du inte stamcellsdonator tycker jag att du också ska gå med NU. Det tar ungefär min att anmäla sig på Tobiasregistret.se Du sk...
https:
321 dagar sedan

Glutenfritt LCHF-julbröd

Ett fantastiskt gott och saftigt bröd som påminner om julvört fast utan varken mjöl eller vanlig sirap. Otroligt gott tillsammans med smör, kalkonskinka och en klick sena...
jillsmat.se
323 dagar sedan

Hemmagjord dressing och smaksatt olja

Hemmagjord dressing till sallad är så gott! Men jag upplever att jag gör det allt för sällan. Min intention är att alltid ha en flaska i kylen, men det blir sällan så. Speciell...
https: